Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hagyományok képes leírás - Karácsonyi receptek.tlap.hu
részletek »

Hagyományok - Karácsonyi receptek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: karacsonyi-recept.tlap.hu » Hagyományok
Keresés
Találatok száma - 10 db
A betlehemezés

A betlehemezés

A karácsonyi ünnepnek már régóta része ez a dramatikus játék, amelyet eredetileg a templomokban vagy azok előtt adtak elő. A játék Jézus születésének fontosabb eseményeit mutatja be a Biblia alapján. Ez a szokás idővel elszakadt a templomoktól és számos változatban népszokásként élt tovább. A legrégibb ismert magyar nyelvű betlehemes játék szövege a váci egyházmegyei könyvtárból került elő. Liptay István ecsegi plébános jegyezte fel 1684 és 1694 között. Betlehemezni általában karácsony délutánján indultak a fiatalok, s késő estig sorba járták a falu portáit.

A karácsonyi hagyományok története

A karácsonyi hagyományok története

Már a középkorban is fontos ünnep volt a karácsony, melyhez számos hagyomány és szokás kapcsolódik. Cikkünk ezen szokások eredetét járja körül, és megpróbálja bemutatni, hogyan ünnepelték a régiek a karácsonyt. A 14-15. századi emberekre a mély vallásosság jellemző, életüket az egyház szigorú normák, keretek között szabályozta. Vallásosságuk leginkább az ünnepek alkalmával nyilvánult meg. A középkor egyik fontos ünnepe volt a karácsony, melynek időpontja egybeesett a téli napfordulóval. A 4. századig nem volt fix dátuma az ünnepnek, majd I. Gyula pápa (337-352) határozta meg karácsony napjának december 25-ét. A mai karácsonyi ünnepektől eltérően a középkorban hosszabb ideig tartott az ünneplés, a karácsony egyfajta lezárása volt az évnek. Mivel a munka ilyenkor szünetelt, ezért a családi ünnepek és a pihenés hónapjai ezek. Az egyház az ünnepnapokon tiltotta a munkát, persze ez alól mindig akadtak kivételek. Karácsony este együtt üldögélt a család a tűz mellett, majd együtt indultak a templomba. A karácsony előtti időszak, advent a böjt időszaka, amiben bizonyos ételek fogyasztása tilos volt (pl tojás, hús). Ez volt a bűnbánás időszaka, amikor az emberek a túlvilági dolgokra koncentráltak, misékre jártak, elmélyültek vallásukban. Emiatt is várták annyira a karácsonyi ünneplést, a bőséges lakomákat. Az advent kezdetét éjféli harangozás jelezte.

Karácsony - Wikipédia

Karácsony - Wikipédia

A karácsony a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe, amelyen Jézus Krisztus születésére emlékeznek, aki a keresztény vallás szerint Isten fia, és az emberiség Megváltója, aki emberré lett, keresztre feszítették és feltámadt. Időpontja a nyugati kereszténységben december 25-e, a keleti keresztények egy részénél január 7-e (bár dátum szerint itt is december 25-e); az örmény kereszténységben január 6.[1] Szokások - A vallásos keresztények számára az ünnep fénypontja a karácsonyi misén való részvétel (24-én éjfélkor vagy 25-én napközben). December 24-én hagyományosan a vallásos családok böjtölnek (karácsony böjtje), és csak este fogyasztják el a böjti vacsorát. Ez eredetileg alma, dió, méz és fokhagyma, majd vajas bableves hús nélkül (böjtös bableves), végül mákos guba volt, de újabban kialakult hogy hal, illetve szárma kerül ilyenkor az asztalra. December 25-én következik a karácsonyi ebéd vagy vacsora. A család, esetleg a nagyobb rokonság ilyenkor összegyűlik, hogy együtt fogyassza el a karácsonyi ételeket. A magyaroknál a fő együttlét általában 24-e estéje (szenteste), míg a nyugat-európai országokban többnyire 25-e. A nem vallásos, de keresztény kultúrkörbe tartozók számára a karácsony általában a szeretetet, a családi együttlétet jelképezi. Karácsonykor elterjedt szokás megajándékozni szeretteinket.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Karácsony a nagyvilágban

Karácsony a nagyvilágban

Évente több mint 400 millió ember ünnepli a karácsonyt szerte a világon. Ez a legboldogabb ünnep egész évben, amely mindenhol a szeretetről és a családról szól, ám a szokások különbözőek. Minden országban másképpen ünneplik a karácsonyt, különbözőek az ünnepi ételek, karácsonyi hagyományok és szokások. Más-más módon ajándékozzák meg egymást az emberek és a Mikulásnak is többféle neve van.

Karácsony a világban

Karácsony a világban

A tél legnagyobb ünnepe minden nyelven saját elnevezést kapott, s ez rámutat arra, hogy legyünk bárhol is a világon, karácsony mindenhol fontos szerepet tölt be életünkben. A magyarországi karácsonyi szokásokat ismerjük (lévén, hogy itt élünk), úgyhogy most nem is erről szeretnék írni. A következő oldalon más európai és nem európai országok karácsonyi szokásaival ismerkedhettünk meg. A különböző országok karácsonyi szokásaiban egy dolog mindenképpen közös - a karácsonyfa állítás. Az ünnep középpontja ma már a feldíszített fenyőfa. Csupán a XIX. század második felétől terjedt el ez a hagyomány először a jómódú nemesség körében, s csak a XX. századtól vált általános szokássá. De hogyan is zajlik az ünnep a Föld északi és déli féltekén?

Karácsony napjai

Karácsony napjai

A karácsony szláv eredetű szó, legősibb alakjában "lépő", "átlépő", "fordulónap", "napfordulat" lehetett a jelentése. Orosz nyelvjárásokban "pusztulást", "halált", "végórát" is jelentett. E baljós fogalmak a téli hidegre, hosszan tartó sötétségre, az óév szellemére vonatkoznak. Karácsonyi szokásaink között sok a halállal, szellemjárással kapcsolatos hiedelem. December 24-e, Ádám-Éva napja a karácsonyi ünnepkör legjelesebb napja karácsony "vigiliája", az adventi időszak utolsó napja. Számos szokás, hiedelem kapcsolódik ehhez a naphoz: tilos volt kölcsönadni és kérni, mert az elvitte a gazda hasznát. Mindenki a ház körül dolgozott, tilos volt erdőn, mezőn tevékenykedni. Nem volt tanácsos varrni, fonni, foltozni, mosogatni. E napon a kiterített mosott ruha is bajt, betegséget hozhatott a családra.

Karácsonyi asztalkörkép

Karácsonyi asztalkörkép

A kereszténység legfontosabb ünnepének étkezési szokásaiban a keresztény étkezési kultúra számos eleme fellelhető. A karácsonyt megelőző, a szentestével záruló időszak az advent, a készülődés ideje, amit általában a böjtösebb, szegényesebb ételek jellemeznek. A karácsonyi ünnepkörhöz hozzátartoznak a bőséges lakomák is, amelyekben megtalálhatóak részben a régi nemzeti hagyományok, részben pedig a nemzetek szokásainak keveredése, illetve a hagyományos mellett a modern - korszerű konyhatechnológia. Az ünnepek alatt mindenki próbálja a legfinomabb menükkel elkápráztatni szeretteit, barátait, hiszen az étkezés a családi, valamint a társadalmi élet egyik szerves alkotója.

Karácsonyi hagyományok, népszokások, receptek

Karácsonyi hagyományok, népszokások, receptek

Az ünnep fénypontja mindenütt a karácsonyi lakoma. A falusi ház legjobban tisztelt bútordarabja mindig is az asztal volt. Megteríteni csak ünnepeken szokták. Karácsonykor piros terítő került az asztalra, a piros az öröm színe. Az asztal alá szalmát helyeztek el, a betlehemi jászolra emlékezve és emlékeztetve. Karácsony nem múlhat el - és most hazabeszélek - hal, halászlé nélkül. Elmaradhatatlan a pulyka is, akár gesztenyével töltve, vagy csak egyszerűen egészben sütve. Sokan ilyenkorra időzítik a disznóvágást, így aztán töltött káposzta, hurka-és kolbászhegyek ékesítik az asztalt és terhelik a gyomrot. A diós és mákos bejglivel már csak a szemünket kenegetjük, mert csak az kívánja. Szakál László a híres soltvadkerti vendéglős ezt írja az ő családja karácsonyáról: A karácsonyi ünnepi ebéd. Hát az valami fölséges volt. Orja leves savanyú szósszal, szárma, csirkepaprikás, kacsasült, kalács, rétes, amely mákkal, almával, túróval, meggyel és sok más finomsággal volt töltve. Elmondhatjuk tehát, hogy a karácsony nem a diétáról szól

Luca széke, gyertyája, búzája

Luca széke, gyertyája, búzája

December 13-a a naptárreform életbelépése előtt az esztendő legrövidebb napja , egyúttal a a téli napforduló kezdőpontja volt. Szent Luca vértanú nevenapja, akinek neve Világosságot jelent, hiszen ezen a napon a világosságra van a legnagyobb szüksége az embereknek. Luca vértanú emlékére tradíció a "luca koszorú" viselése, melyen gyertyaszál ég...Luca napi lakoma - A jeles nap a szellemirtás napja is egyben, így a fokhagymás kenyér, a fokhagymás ételek, fogyasztása ajánlatos. A fokhagyma elriasztja a szellemeket, a rontást. Jó szolgálatot tesz a küszöbön, párna alatt újszülöttek ágyában egyaránt.

Hirdetés
Tökéletes mákosok

Tökéletes mákosok

Étek, mákony, méreg. A vajákos asszonyok bűvös szere, a bódulat virága és gyógyító növény: a mák. S a magyar konyha egyik elmaradhatatlan kelléke, különösen karácsony környékén. Bejgli, guba, kalács mák nélkül? Elképzelhetetlen....Ugyanakkor a mákhoz nemcsak ilyen végzetes, sötét dolgok kapcsolódnak. Számtalan apró magja a bőséget, a termékenységet jelképezi. A magyar archaikus hitvilágban is gyakran szerepel termékenységvarázslásnál. Az ifjú házasokra is hintik a bőséges gyermekáldás reményében, de rontáslehárító szerepet is tulajdonítanak neki. Luca napján a szétszórt mákszemek megakadályozzák a boszorkány behatolását a házba, istállóba, elhárítják az ártó lények rontását. A karácsonyi mákos tésztából pedig a tyúkoknak is juttatnak, hogy a következő évben sok tojást tojjanak.

Tuti menü