Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Karácsonyi receptek - főételek képes leírás - Karácsonyi receptek.tlap.hu
részletek »

Karácsonyi receptek - főételek - Karácsonyi receptek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: karacsonyi-recept.tlap.hu » Karácsonyi receptek - főételek
Keresés
Találatok száma - 16 db
3 fenséges mustáros fogás - karácsonyi receptek

3 fenséges mustáros fogás - karácsonyi receptek

Vegetáriánusoknak, szárnyaskedvelőknek és a vadhús rajongóinak ajánlunk egy-egy ételt. Egyikből sem hiányozhat a mustár...Pulykatekercs földimogyoró-mártással és színes zöldségekkel - 1. Mossuk meg a póréhagymát, és vágjuk vékony karikákra. Aprítsuk fel a földimogyorót. Mossuk meg a pulykaszeleteket, és gyengén klopfoljuk ki, majd kenjük meg 2 teáskanál Maille Dijoni mézes mustárral. Fűszerezzük sóval és borssal. 2. Tegyünk mindegyikre egy-egy fél szelet sonkát, és szórjuk meg póréhagymával és földimogyoróval. Tekerjük fel szorosan, és tűzzük össze fogvájóval. Tisztítsuk meg és karikázzuk fel a sárgarépát. Mossuk meg a zöldborsóhüvelyeket, és ha szükséges, vágjuk kisebb darabokra.

A dagadó nem csak töltve finom

A dagadó nem csak töltve finom

A divatos diéták hatására elterjedt az a vélemény, hogy a húsfogyasztás - különösen a sertésé - káros. Azóta már differenciáltabban látjuk a dolgot. Mindent mértékkel... Minként a túlzásba vitt alkohol- vagy kávéfogyasztás is árt, az egyoldalú étkezésre - a túlzott húsfogyasztásra - is igaz ez. A hangsúly a túlzáson van, mert a szakemberek által javasolt mennyiségben fogasztott sertéshússal a szükséges állati fehérje mellett sok B6- és B12-vitaminhoz, vashoz, cinkhez jutunk. A fontos nátrium és kálium is megfelelő arányban van a húsokban. Ez a két elem együtt szabályozza a szervezet vízháztartását, normalizálja a szívritmust, de figyelni kell, mert a túlzott nátriumbevitel magas vérnyomás kialakulásához vezethet. A húsok elkészítésénél só helyett inkább zöldfűszerekkel ízesítsünk, és olyan konyhatechnikai eljárásokat (kíméletes hőkezelést) alkalmazzunk, hogy az alapanyagok megőrizzék értékes vitaminjaikat, nyomelemeiket, és ne égjenek meg.

Bébipulyka minden jóval töltve - karácsonyi receptek

Bébipulyka minden jóval töltve - karácsonyi receptek

A gesztenyét éles késsel bevagdossuk, 5 percre forrásban lévő vízbe dobjuk, majd még melegen megtisztítjuk. A pulyka hasüregét kibéleljük a vékonyra szeletelt szalonnával, rozmaringgal és zsályával. Kívülbelül alaposan megszórjuk a sóból, borsból és reszelt szerecsendióból készült fűszerkeverékkel. A kolbászt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, és kibélelünk vele egy tepsit. A pulykát a kolbászágyra helyezzük, megöntözzük a borral, és előmelegített sütőben, 240-250 fokon kissé megkapatjuk. Ezután csökkentjük a hőmérsékletet, alufóliával betakarjuk a tepsit, és a pulykát 3-4 óráig sütjük.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Bőrös malacpecsenye leveles tésztával

Bőrös malacpecsenye leveles tésztával

A malac bőrét beirdalom, majd az apróra vágott, friss zöld fűszerkeverékkel jó alaposan bedörzsölöm. A többi fűszerrel (sóval, borssal, köménnyel, összetört fokhagymával) és a cikkekre vágott hagymával megszórom. Aláöntöm a zsírt vagy olajat, s a sörbe mártott füstölt szalonnával folyamatosan kenegetve - attól függően sűrűn, hogy mennyire sül, a vége felé gyakrabban - kb. 45-50 perc alatt omlósra, ropogósra sütöm. A malacpecsenyét a gombás kosárkákkal és paradicsomos raguval együtt tálalom, friss fűszernövénnyel díszítem.

Csirkemell gesztenyével és szilvával vörösboros szószba

Csirkemell gesztenyével és szilvával vörösboros szószba

A hússzeleteket forró olajban aranybarnára pirítjuk, kivesszük, majd előmelegített sütőben, 140 fokon húsz percig sütjük. A porcukrot a gesztenyével együtt karamellizáljuk, majd a vörösborral és a húsleves lével felöntjük. A keverékbe beleszórjuk a kakukkfűágakat, és addig hagyjuk főni, míg a folyadék fele el nem fő. A szilvákat kimagozzuk, negyedeljük, és a szószhoz adjuk. A szószt sóval, borssal ízesítjük, levesszük a tűzről, és a még hideg vajjal besűrítjük. A szalonnacsíkokat kicsit megpirítjuk. Egy tányérra egy-két kanál szószt öntünk, ráteszünk egy csirkemellszeletet, tetejére szalonnát és zöld fűszereket szórunk.

Hirdetés
Egészben sült zsályás-citromos csirke

Egészben sült zsályás-citromos csirke

A sütőt melegítsük elő 220ºC-ra. A csirkét mossuk meg és papírtörlővel töröljük szárazra. A nyakánál nyúljunk be a mell bőre alá, és lazítsuk fel. Vigyázzunk, hogy ne szakítsuk át! A citromot alaposan mossuk meg, törüljük szárazra, és reszeljük le a héját, majd facsarjuk ki a fele levét. Vágjuk apróra a fokhagymát és a zsályát. Keverjük őket össze a citromlevével és a vaj felével, az így kapott keveréket pedig óvatosan töltsük be a csirke bőre alá.

Erdélyi töltött káposzta

Erdélyi töltött káposzta

A hagymát megfonnyasztjuk egy kevés olajon, hozzáadjuk a megmosott rizst, és rövid ideig pirítjuk. Ezután hozzáöntjük a darált húshoz, sóval, borssal és kevés pirospaprikával fűszerezzük. Ezután a fejes káposztáról óvatosan lefejtjük a leveleket és elkészítjük a töltelékeket. A fazék alját kibéleljük a töltelékek készítése közben keletkezett káposztadarabkákkal. A vágott káposztát kettéosztjuk, felét az edény aljára tesszük. Elrendezzük rajta a töltelékeket, majd következhet a kisebb darabokra vágott füstölt hús vagy szalonna.

Gesztenyés töltött pulyka

Gesztenyés töltött pulyka

...A töltelék elkészítése: A vöröshagymát,mogyorohagymát és a fokhagymát nagyon apró szeletekre vágjuk, a füstölt szalonnát szintén vékony szeletekre metéljük. A zsemlét felitatjuk a forralt tejben,kicsavarjuk ,majd 15dkg gesztenyét pár percet forró íizben főzzük,leszürjük és lereszejük. Enhye tűzön a füstölt szalonna zsírját kiolvasztjuk a szalonnát félre tesszük és a zsírjában a hagymát fokhagymát, mogyoróhagymát és a szegfűszeget folyamatos kevergetés mellett összefonnyasztjuk. Mikor kész egy tálban alaposon összekeverjük a darált borjú hússal, petrezselyemmel, a reszelt gesztenyével, zsemlével, szalonna szeletekkel és egy felvert tojással, megsózzuk, megborsozzuk...

Illatos-omlós pulykaszelet

Illatos-omlós pulykaszelet

Egy kis edénykébe facsarjuk ki az egyik citrom levét, a másikat pedig szeleteljük vékonyra, amit majd a díszítéshez használunk fel. 2-3 szál petrezselymet tegyünk félre ugyancsak a díszítéshez, a többit vágjuk apróra. A pulykamelleket kíméletesen verjük vékonyra, majd sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben a margarin felét és az olívaolajat hevítsük fel, tegyük bele a hússzeleteket.

Hirdetés
Kacsasült zöldalmás lencsével

Kacsasült zöldalmás lencsével

A kacsához melegítsük elő a sütőt 240 fokra. A nyakát és szárnyát tegyük félre, a felesleges hájat távolítsuk el, majd mindkét szárnyast tegyük a pecsenyesütő tepsi rácsára, és egyenletesen szurkáljuk meg villával. Keverjük össze a felaprított fokhagymát a citromhéjjal, sóval, borssal, és kenjük be vele kívül-belül a szárnyast. A fűszernövényt és a négyfelé vágott citromot rakjuk a kacsa belsejébe. Addig süssük, hogy puha, piros legyen, és a beleszúrt hústű nyomán tiszta nedv szivárogjon - ez kb. 1 órát vesz igénybe. Ha megsült, várjunk, amíg kihűl, majd vágjuk négyfelé, távolítsuk el a gerincet, és tegyük félre. Közben egy fazék vízben tegyük oda a lencsét, forraljuk fel, majd takarékon, fedő alatt főzzük puhára, de feszesre. (Barna lencse esetében ez az idő kb. 20 perc, zöldnél 25-40 perc.) Ha megfőtt, vegyük le a tűzről, és tegyük félre.

Karácsonyi asztalra

Karácsonyi asztalra

Ha a pulykát felbontottuk, és sok vízben kimostuk, jó egy napra hideg helyre félretenni. Így gyorsabban puhul. Sütés előtt legalább félórával kívül- belül megsózzuk, hogy a só jól átjárja, lévén a pulyka igen nagy. A két combját bedugjuk a bőrébe, vagy fehér zsineggel jól átkötjük. A tepsibe három-négy evőkanál zsírt és két merőkanál vizet teszünk a gyakori öntözés céljából. Egyenlő tűznél, gyakori öntözés közben, sütőben inkább pároljuk s csak a végén, amikor már elég puha, sütjük ropogós pirosra. Tálaláskor a combját sztaniollal, vagy az e célra készen kapható rózsával díszítjük, a melle húsát szép, egyenlő vékony szeletekre vágjuk, és a csontjára visszahelyezzük. Köríthetjük zsírban sült burgonyaszeletekkel, burgonyakrokettel, vegyes salátát és befőttet adunk hozzá. Kapros túrós palacsinta - Pulykamell rántva

Karácsonyi főételek az ünnepi asztalra Lajos Maritól

Karácsonyi főételek az ünnepi asztalra Lajos Maritól

Lajos Mari rengeteg receptet kínál a Karácsonyi asztalra, hogy az ünnep még meghittebb és hangulatosabb legyen az elfogyasztott mennyei ételek után. Ízelítőül: Aszalt szilvás pulykamell, Narancsos kacsasült, Libacomb szőlős káposztával, Vagdalt libamell almapürével. Vagyis ami a szem-szájnak ingere. Hasznos tanáccsal és az ételekhez illő bor ajánlattal is ellátja az olvasóját Lajos Mari. A kezdő- és a tapasztalt szakács is talál számára megfelelő receptet az oldalon, amit a gyönyörű fotók segítségével még könnyebben elkészíthet.

Karácsonyi libalakoma

Karácsonyi libalakoma

A filezett libamelleket kettévágjuk, megsózzuk, vegetát is teszünk rá, majd hozzátesszük a kettébe vagy négybe vágott vöröshagymákat, és beletesszük az előtte már 10-15 percre beázatott római tálba. Lefedve betesszük a hideg sütőbe, 200 fokon sütjük. Fél óra elteltével hozzáadjuk a fehérbort, és az összezúzott fokhagymát a húsok tetejére tesszük. A húsokat időnként megfordítjuk, összesen sütjük kb. 2-2,5 óráig, míg omlós, puha nem lesz a sült. A sütés vége felé levesszük a fedelet, ekkor hirtelen pirossá sül a pecsenye. Tálaláshoz kb. fél centis szeletekre vágjuk. Kitűnő köret lehet hozzá párolt alma vagy káposzta, hagymás törtburgonya. Ez az étel hidegen is kiváló, előre megsüthetjük, és a hideg sültet salátával, friss kenyérrel tálalhatjuk a vendégeknek. A libalakoma akkor teljes, ha libamájat is sütünk, amit szintén adhatunk hidegen is, melegen is...

Tökéletes kocsonya receptek

Tökéletes kocsonya receptek

Krisztus király ünnepe és Ádvent első vasárnapja között kocsonyának főzését veszi fontolóra a felelősen gondolkodó férfiember. A férfiember szót hangsúlyoznunk muszáj, mert a kocsonya készítéséhez emelkedett érzület, mély erkölcsi komolyság és érett intellektus szükségeltetik, ezen tulajdonságok pedig ismeretes módon a férfiúi szubjektum sajátjai. A fenti, Váncsa Istvántól származó idézet is jelzi, hogy hagyományos téli eledelünk rajongói szerint a kocsonya nem más, nem kevesebb, mint az ízek esszenciája, maga a megtestesült zamat és finomság. Mindazok ellenére, hogy elvileg a kocsonya általában a disznó kevésbé nemes, zsíros, porcos, csontos részeiből (fej, farok, bőrke, köröm) készül. Kerülhet bele még némi marha, vagy borjúhús, egy kevés füstölt hús, és egyes vélemények szerint egy kis zöldség is. Viszont nyugodtan felejtsük el a csirkéből, pulykából készült aszpikos változatokat.

Töltött káposzta reform módra

Töltött káposzta reform módra

A töltelékhez a húst a zabpehellyel, a tojással, a tejszínnel és a fűszerekkel jól összekeverjük. 10-15 percre félretesszük, hogy a pehely egy kissé megdagadjon. A káposztaleveleken végighúzódó erek vastag részét kivágjuk, hogy hajtogatni tudjuk. A leveleket úgy fordítjuk, hogy a vastag ér velünk szemben legyen, mert így lehet könnyebben feltekerni. Mindegyik közepére tölteléket halmozunk. A levél egyik oldalát ráhajtjuk, majd felcsavarjuk, végül a másik oldalát a batyuba gyűrögetjük. Az esetlegesen kimaradó töltelékből gombócokat formálunk. A savanyú káposztát aszerint, hogy milyen savanyúan szeretjük, kimossuk. A szálakat át is vághatjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak.

Töltött pulykatekercsek

Töltött pulykatekercsek

Pulykahúsból számtalan finom fogást készíthetsz. Hogy mi legyen a köret? Azt már te találod ki! ...A hússzeleteket kiklopfoljuk és félbevágjuk. Hat evőkanál olajjal, sóval, borssal elkeverjük a megmosott és felaprított fűszernövényeket, valamint a meghámozott és összezúzott fokhagymát. Ezzel a keverékkel megkenjük a hússzeleteket, majd összehajtjuk őket. A paradicsomot lecsepegtetjük, és nagy darabokra vágjuk. A vöröshagymát meghámozzuk és felkockázzuk. A maradék olajat egy lábosban felforrósítjuk, megpirítjuk benne a hagymát, majd hozzáadjuk a paradicsomot, és sóval, borssal, cukorral ízesítjük. A hússzeleteket széthajtjuk, rájuk fektetünk 1-1 szelet szalonnát. A juhsajtot vékonyan felszeleteljük, és elosztjuk rajtuk. A húst óvatosan feltekerjük, és fanyársakkal megtűzzük.

Tuti menü