Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Karácsonyi receptek - halételek képes leírás - Karácsonyi receptek.tlap.hu
részletek »

Karácsonyi receptek - halételek - Karácsonyi receptek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: karacsonyi-recept.tlap.hu » Karácsonyi receptek - halételek
Keresés
Találatok száma - 16 db
Amit a halhúsról mindenképp tudnod kell!

Amit a halhúsról mindenképp tudnod kell!

A karácsonyi menü szinte kötelező fogása a hal, de azon kívül, hogy "így szokás", a halnak vallási jelentése is van, Jézus Krisztust jelképezi, bár egyesek a hal pikkelye és a pénzbőség között is párhuzamot vonnak. Hazánkban a halfogyasztás eddig sem volt túl jelentős, de az utóbbi időben vissza is esett, és inkább az ünnepek kapcsán kerül az asztalra. Heti egyszeri halfogyasztás már jelentősen csökkenti egyes megbetegedések kockázatát, érdemes hát rendszeresen beépíteni az étrendünkbe. A halfogyasztás azonban önmagában, más kockázati tényezők mellett nem jelent biztos védelmet a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben!...Változatosan! Ha eddig még nem történt meg, akkor itt az ideje, hogy túllépjünk a halászlés, rántott halas elképzeléseken. A halhúst kezeljük úgy, mint bármilyen más húst, készíthetünk belőle húskrémet, rakottat, vagdaltat stb. Létezik olyan gyártó, aki még ennél is több fantáziát látott a halhúsban és párizsit, sonkát, virslit és nyársakat készít belőle.

Csáklyás István halászos léje - halászlé

Csáklyás István halászos léje - halászlé

A halászos lé mindig készítőjének öntörvénye szerint készül - ez az étel István bátyám, egy idős szögedi, folyó mentén élő ismerősöm titkos receptje alapján. Kezdjük az alaplével, ugyanis szerinte csak az a halászlé, ami alaplével készül. A felolvasztott zsírban az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, rádobjuk a szögedi fűszerszámot (a paprikát), majd a megtisztított és feldarabolt apró halat. Felöntjük vízzel, és egy órán át zubogva főzzük. Közben a pontyot megtisztítjuk, vastagabb patkókra vágjuk és sóval, paprikával ízesítjük. Hagyjuk így állni, míg az alap el nem készül.

Duna menti avagy bajai halászlé

Duna menti avagy bajai halászlé

Ehhez az egyszerű ételhez csak jóízű hal, csípős hagyma és elsőrendű őrölt paprika kell, meg egy kis matematikai tudás. Utóbbi az jelenti, hogy amikor halászlevet főzök, fejenként fél kiló hallal és fél liter vízzel számolok, plusz még félliternyi vízzel, amely elforr, míg az étel fő. Készülhet tisztán pontyból, de még jobb, ha kerül bele egy kis harcsa, kecsege, keszeg vagy más fehérhal, belsőségekkel. No, kezdjük! A halakat lepikkelyezem, s most mosom meg. Belezés után ugyanis én a halat nem szoktam leöblíteni, így még gazdagabb lesz az étel íze! Ezt követően irdalom, s a nem túl vékonyra vágott szeleteket erőteljesen besózom, majd legalább két órát hűtőben pihentetem. A főzéshez használatos széles fenekű bogrács aljára terítem a nagyon apróra vágott hagymát, a paprikát, a szétnyomott paradicsomot, majd a fehérhalat, a nemes hal fejét, farkát, majd a szeleteket.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Fogasfilé karácsonyra

Fogasfilé karácsonyra

Debrecenben a fogasfilé szívesen látott karácsonyi halétel. Az általánosan használt recepttel ellentétben a fogasfilé sült zöldséggel kevésbé zsíros, ráadásul kiváló az íze. Karácsonyi fogasfilé roston sült zöldségekkel, zsályás hollandi mártással Szabó Attila mesterszakács szerint. A zsíros karácsonyi halászlé helyett ennek az ételnek az elkészítésével egészségesebbé és könnyebben emészthetővé tehetjük a karácsonyi ételfelhozatalt, hiszen az ünnepek alatt mindenki süt-főz.

Halászlé recept

Halászlé recept

Sok családnál el sem tudják képzelni a karácsonyt halászlé nélkül. Ünnepi hagyományként évről évre újból az asztalra kerül. Receptünk segítségével idén te is elkészítheted az ünnepekre. Először is a halat meg kel tisztítani, majd mossuk meg alaposan, a fejét és a farkát le kell vágni, majd a színhúst ujjnyi vastagra szeleteljük fel,és enyhén megsózva tegyük félre. Halászlé Recept karácsonyra A fejet, a farkat és megtisztított halakat beletesszük egy edénybe és öntünk rá annyi vizet, hogy ellepje, a felkarikázott hagymát is beletesszük, kissé megsózva lassú tűzön addig forraljuk, amíg a hús teljesen le nem fő a csontokról.

Halételek

Halételek

A hal hagyományos karácsonyi étel, hiszen Krisztus-jelkép (Jónás a hal gyomrából úgy tért vissza, miként Jézus támadt fel halottaiból), emellett böjti étel. Jól elkészítve pedig fenséges lakoma. Dorozsmai molnárponty - A halszeleteket besózzuk, fél órára állni hagyjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk és felhevített olajban mindkét oldalukon pirosra sütjük. Az apróra felkockázott szalonnát zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk rajta a hagymát, a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a lecsót, a vékonyra felszeletelt gombát. Félpuhára főzzük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd elkeverjük 4 dl tejföllel. Enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, összekeverjük a gombás lecsóval, majd tűzálló tálba tesszük. Elrendezzük a tetején a halszeleteket, meglocsoljuk a maradék tejföllel. Előmelegített sütőben 200 fokon pirosra sütjük. Petrezselyemmel, paprika- és paradicsomszeletekkel díszíthetjük...Bazsalikomos sült keszeg majonézzel - Filézett vagy egész pisztráng pirított mandulával - Karácsonyi rakott hal fehérborban úsztatva - Párolt lazac ízesített tejszínhabbal - Tengeri halfilé almás joghurtban sütve - Heringsaláta - Harcsa tejszínes gombamártással -

Harcsapaprikás

Harcsapaprikás

A halak húsa nagyon egészséges, mert sok vizet, nagyon kevés zsírt, sok fehérjét és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz......például foszfort, jódot, nagy mennyiségű D-vitamint, vagy az ún. omega3 zsírsavakat, amelyek bizonyítottan csökkentik a trombózis kialakulását, és javítják a vérkeringést. Az omega3 zsírsavak nélkülözhetetlenek a szemek és az agy egészséges fejlődéséhez, ezért a leendő és várandós kismamáknak nagyon ajánlatos a halhús fogyasztása. Nagyon oda kell figyelni a hal vásárláskor, mert a romlott halhús fogyasztása mérgezést okozhat. A hal frissességét több módon is meg tudjuk állapítani. Például a szemekről: a szemei nincsenek beesve és behomályosodva. A kopoltyúról: a vörös kopoltyú azt jelenti, hogy friss a hal, míg a szürkés-sárga színű azt, hogy nem friss. A húsáról: ha a húsa puha és a pikkelyek nem fekszenek simán a halon, akkor nem friss. Még egy jó tanács: a halakat nem pácoljuk, mint a vadat, ha mégis, akkor viszont csak egy vagy két napig, de kizárólag hűvös helyen! Harcsapaprikás - Ponty sörös-parmezános tésztában - Sült márna olívával

Káposztás csuka alföldiesen

Káposztás csuka alföldiesen

A csuka remek sporthal, a végsőkig képes harcolni. Ez a vadság a húsában is felfedezhető, markáns, jellegzetes íze van. Édesapám kedvence a süllő, de ősszel egy sem akadt a horgára. Nem így a csukák. Egy 2 kiló körüli, októberi csukáját kellett egy kicsit megszelídíteni, bebizonyítva, hogy a csuka is nagyon finom tud lenni. Édesanyám egyik kedvenc receptjét vettük elő, amit ezúton osztok meg veletek.

Karácsonyi halparádé salátaágyon

Karácsonyi halparádé salátaágyon

A tőkehalat és a pontyot egyenlő nagyságú szeletekre vágom, és enyhén sós, babérleveles és citromos vízben puhára párolom. A lazacot a gyufaszálra vágott leveszöldséggel együtt szintén enyhén sós, citromos vízben párolom. Ha ezzel végeztem, a vegyes salátalevelekből elkészítem a salátaágyat, ráfektetem a megpuhult halfilészeleteket és a zöldségeket. A pritaminpaprikát vékony csíkokra vágom, és azt is a salátára szórom. Végül - tálalás előtt - az egészet leöntöm az előzőleg elkészített, lehűtött balzsamecetes salátaöntettel. Citromkarikával és friss kaporral díszítem.

Hirdetés
Kelkáposztaágyon sült pontyszeletek

Kelkáposztaágyon sült pontyszeletek

A nagyobb csíkokra vágott kelkáposztát szódabikarbónás, sós vízben leforrázzuk, hogy megtartsa a szép, zöld színét. Kivesszük a vízből, jól lecsepegtetjük és egy kiolajozott tűzálló tálba terítjük. Sóval, majoránnával ízesítjük. A szalonna felét csíkokra vágjuk, és az előkészített káposztára szórjuk. A halszeleteket besózzuk, és bedörzsöljük az olajjal, amiben előzőleg elkevertük a zúzott fokhagymát.

Ponty, jóasszony módra

Ponty, jóasszony módra

Hétvégén feltúrtuk a fagyasztót, hogy a régen hibernált dolgokból ebédet főzzünk. A dátumokat nézve a leghamarabb egy pontyot kellett tápértékké alakítani. Gondolkodtunk, milyen formában adjuk meg halunknak a végtisztességet. Készítek egy pontyot, jóasszony módra!-döntött feleségem. A filccel felírt számsorra pillantottam, ami a betárolás időpontját jelölte. Felsejlett egy nagyon kellemes horgászat, ahol ő is megfoghatta élete első pontyát. Amíg ő az ebéd megkomponálásával van elfoglalva, addig én mondatokba foglalom a felidézett emléket. Nekem tetszik ez a munkamegosztás.

Rácponty

Rácponty

Főzzük meg héjában a burgonyát, majd húzzuk le a héját. Egy jénai tálat kenjünk ki szalonnával, erre fektessük a felkarikázott burgonya felét-háromnegyedét, amit sózzunk, borsozzunk ízlés szerint. A halat enyhén sózzuk, tekerjük baconszalonnába és tegyük rá a krumplira. Erre jön a karikára vágott hagyma és zöldhagyma, majd befedjük a maradék krumplival, amit ismét sózunk, borsozunk. Lefedjük, betesszük az előmelegített sütőbe, 200 fokon kb. 1 óráig sütjük. Ezután a rácpontyra ráöntjük a liszttel elkevert tejfölt, és fedő nélkül addig sütjük, amíg színesedni nem kezd a teteje.

Rakott pontyszeletek puliszkával

Rakott pontyszeletek puliszkával

A halat megmossuk, leszárítjuk, és 4 szeletbe vágjuk, sózzuk. A hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. A paradicsomot megmossuk, szintén felkarikázzuk. Puliszkához a tejet, hozzáadva a vajat, 2 dl vizet, egy csipet sót, felforraljuk, majd beleszórjuk a kukoricadarát, és 2-3 percig összefőzzük. Tűzálló tálba beleöntjük, és elsimítjuk. Felforrósítjuk az olajat, kicsit megsütjük benne a szalonna szeleteket, majd félretesszük, és a hagymát is átsütjük a zsiradékon. A visszamaradt olajon 4-5 percig elősütjük a halszeleteket is. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.

Ropogós rúdban hal vajban

Ropogós rúdban hal vajban

A halat sózzuk be, kevés lisztbe forgassuk bele. Az olajon négy percig süssük a hal egyik, majd ugyanennyi ideig a másik felét is. Az olajat öntsük ki a serpenyőből, és tegyük a vajat a helyére. A vajhoz adjunk egy deci tejszínt, majd amikor kissé sűrűsödni kezd, öntsük hozzá a bort. Borsozzuk a tejszínes keveréket és tegyük bele a halszeleteket, így forraljuk együtt néhány percig. Adjuk az ételhez a vágott kaprot, a petrezselyemzöldet, de ügyeljünk a mennyiségekre, a kaprot ne vigyük túlzásba. Ehhez a főfogáshoz is tetszőleges köretet adhatunk, de egy könnyű, friss zöldségekből összeállított saláta kíséretében kiváló fogással lephetjük meg a családot.

Süllőszeletek orly módra

Süllőszeletek orly módra

A szakácsok egyik fő feladata az emberek táplálkozási szokásainak helyes útra való terelése. Mivel én szakács vagyok, ezért meg is próbálok ennek eleget tenni. Az elkövetkező írásokban ismertetni fogok egy pár nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető halételt, ami nemcsak ízletes, hanem egészséges is. Remélem, hogy mindenki talál maga számára csábító receptet és ezeket, ha nem is Ti, de el fogjátok készíteni...A friss hal jellemzője, hogy szeme élénken csillogó és telt, rugalmas. Ha benézünk a kopoltyúja alá, akkor a kopoltyúlemezeknek élénkvörös színűnek és tisztának kell lennie. Az állott vagy romlott halakat szürkés nyálka borítja. Szemük homályos, beesett. A kopoltyúlemezek szürkések és bűzös szagot árasztanak. Ekkor felhasználásuk tilos! A borok alkalmazásával kidomborítjuk, emeljük a halételek élvezeti értékét, jellegét. A fehérborok közül elsősorban a száraz, enyhén savanykás ízhatású, míg a vörösborok közül a kissé fanyar borokat használjuk fel. A halak ízesítése, fűszerezése elsősorban a halhús színétől, készítési módjától és az alkalmazott hőbehatási eljárástól függ. A fehér húsú halakból készített ételeket mérsékletesebben, míg a barna húsú halakból készített ételeket markánsabban, erősebben fűszerezzük.

Variációk halas finomságokra

Variációk halas finomságokra

Az ünnep alatt szeretnéd valamilyen finom, de egészséges halas fogással meglepni szeretteidet? Ha nem szeretnél órákat bíbelődni egy-egy fogás elkészítésével, akkor válassz Béres Alexandra receptjei közül! Serpenyős zöldséges tőkehalfilé - Így készítsd a tőkehalfilét: A tőkehalfilét nagyobb kockákra vágjuk, befűszerezzük (só, bors, fokhagyma), majd kevés olajon megsütjük. Ha kész, ízlés szerint citromlével meglocsoljuk, és félretesszük. Ugyanabban a magas falú serpenyőben megpároljuk a karikára vágott és fűszerezett sárgarépát. Ha már majdnem puha, akkor hozzáadjuk a brokkolit és a karfiolt, és együtt pároljuk készre. Tálalás előtt óvatosan összekeverjük a kész tőkehalfilé-kockákkal, és összeforraljuk őket. Petrezselyemzölddel díszítjük. Vehetünk készen kapható wokzöldségkeveréket is, azzal hamarabb elkészül az étel...Tonhalas-tökmagos garden saláta - Dijoni tengerihal-filé

Tuti menü