Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Karácsonyi receptek linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Karácsonyi receptek képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: karacsonyi-recept.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 92 db
3 almás recept adventi hangulatban

3 almás recept adventi hangulatban

Adventi hangulat - fűszeres, mogyorós, diós, mézes illatok kavarognak a konyhából! Hangolódjunk fokozatosan az ünnepekre! Közös sütögetés vagy egy együtt elfogyasztott uzsonna is segít abban,hogy a rohanó világban ne csak az ajándékbeszerzésről szóljon az ünnepi készülődés! Zabpelyhes-almás sütemény - Illatos-almás kosárkák - Almás-mogyorós aprósütemény

3 fenséges mustáros fogás - karácsonyi receptek

3 fenséges mustáros fogás - karácsonyi receptek

Vegetáriánusoknak, szárnyaskedvelőknek és a vadhús rajongóinak ajánlunk egy-egy ételt. Egyikből sem hiányozhat a mustár...Pulykatekercs földimogyoró-mártással és színes zöldségekkel - 1. Mossuk meg a póréhagymát, és vágjuk vékony karikákra. Aprítsuk fel a földimogyorót. Mossuk meg a pulykaszeleteket, és gyengén klopfoljuk ki, majd kenjük meg 2 teáskanál Maille Dijoni mézes mustárral. Fűszerezzük sóval és borssal. 2. Tegyünk mindegyikre egy-egy fél szelet sonkát, és szórjuk meg póréhagymával és földimogyoróval. Tekerjük fel szorosan, és tűzzük össze fogvájóval. Tisztítsuk meg és karikázzuk fel a sárgarépát. Mossuk meg a zöldborsóhüvelyeket, és ha szükséges, vágjuk kisebb darabokra.

4 tűzforró, mézédes ital a hideg napokra

4 tűzforró, mézédes ital a hideg napokra

Habár a karácsony még nincs itt, ebben a nyirkos időben gyakran vágyhatsz valami meleg italra, amelynek fűszerei kiűzik belőled a bánatot, és elfújják a szürke rosszkedvet. A szegfűszeg, a fahéj, a vanília vagy az ánizs gőzölgő pára formájában azonnal optimizmust csal gondolataid közé. Teák, puncsok, forró kávék, csokoládék, borok - ezeknek sem kell feltétlenül alkoholt tartalmazniuk, vagy túl sok cukrot: elkészítheted őket egészségesen is. Kísérletezz különböző ízesítésű teákkal, szerezz be egész fűszereket, magas kakaótartalmú csokoládét, aromákat! Egy sötét téli délutánon dobd fel magad egy fűszeres, forró itallal, vagy vendégeld meg vele barátaidat, lepd meg szeretteidet. Forró csokoládé - Mézeskalács-kávé - A klasszikus puncs - Mézes adventi tojáslikőr -

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
7 bombajó szilveszteri recept

7 bombajó szilveszteri recept

Ha nem eszel eleget, könnyen a fejedbe száll az allkohol. Ha túl sokat eszel, az éjfélt sem bírod megvárni. Nehéz ügy...A szilveszteri menü megtervezése mindig gondos körültekintést igényel. Olyan ételeket kell tartalmaznia, amelyek képesek felszívni az elfogyasztott alkoholt, de nem annyira nehezek, hogy a vendégek már este 10-kor elálmosodjanak tőle. Fontos, hogy legyenek olyan elemek is az asztalon található finomságok között, amelyeket egész éjszakán át lehet csipegetni, falatozni, tehát nem igényelnek hűtést, és nem veszítik el a formájukat. A legjobb, amit az újévi rosszullétek ellen tehetsz, hogy óvatosan bánsz az alkohollal, sok szeszmentes folyadékkal kínálod vendégeidet, és mindig tartasz valami harapnivalót az asztalon. Így ha a karácsony körüli súlygyarapodást megúsztad, bizonyára a szilveszteri pocaknövekedést is meg fogod. Receptjeink igyekeznek figyelembe venni a már említett szempontokat. Korhelyleves könnyű felfogásban - Mártogatósok - amiket egész éjjel az asztalon tarthatsz - Guacamole - Élénk színű céklamártogatós - Almás-diós sajtkrém - Pácolt szűzpecsenye - Szilveszteri mandarinos kuszkusz

A betlehemezés

A betlehemezés

A karácsonyi ünnepnek már régóta része ez a dramatikus játék, amelyet eredetileg a templomokban vagy azok előtt adtak elő. A játék Jézus születésének fontosabb eseményeit mutatja be a Biblia alapján. Ez a szokás idővel elszakadt a templomoktól és számos változatban népszokásként élt tovább. A legrégibb ismert magyar nyelvű betlehemes játék szövege a váci egyházmegyei könyvtárból került elő. Liptay István ecsegi plébános jegyezte fel 1684 és 1694 között. Betlehemezni általában karácsony délutánján indultak a fiatalok, s késő estig sorba járták a falu portáit.

A dagadó nem csak töltve finom

A dagadó nem csak töltve finom

A divatos diéták hatására elterjedt az a vélemény, hogy a húsfogyasztás - különösen a sertésé - káros. Azóta már differenciáltabban látjuk a dolgot. Mindent mértékkel... Minként a túlzásba vitt alkohol- vagy kávéfogyasztás is árt, az egyoldalú étkezésre - a túlzott húsfogyasztásra - is igaz ez. A hangsúly a túlzáson van, mert a szakemberek által javasolt mennyiségben fogasztott sertéshússal a szükséges állati fehérje mellett sok B6- és B12-vitaminhoz, vashoz, cinkhez jutunk. A fontos nátrium és kálium is megfelelő arányban van a húsokban. Ez a két elem együtt szabályozza a szervezet vízháztartását, normalizálja a szívritmust, de figyelni kell, mert a túlzott nátriumbevitel magas vérnyomás kialakulásához vezethet. A húsok elkészítésénél só helyett inkább zöldfűszerekkel ízesítsünk, és olyan konyhatechnikai eljárásokat (kíméletes hőkezelést) alkalmazzunk, hogy az alapanyagok megőrizzék értékes vitaminjaikat, nyomelemeiket, és ne égjenek meg.

A karácsonyi hagyományok története

A karácsonyi hagyományok története

Már a középkorban is fontos ünnep volt a karácsony, melyhez számos hagyomány és szokás kapcsolódik. Cikkünk ezen szokások eredetét járja körül, és megpróbálja bemutatni, hogyan ünnepelték a régiek a karácsonyt. A 14-15. századi emberekre a mély vallásosság jellemző, életüket az egyház szigorú normák, keretek között szabályozta. Vallásosságuk leginkább az ünnepek alkalmával nyilvánult meg. A középkor egyik fontos ünnepe volt a karácsony, melynek időpontja egybeesett a téli napfordulóval. A 4. századig nem volt fix dátuma az ünnepnek, majd I. Gyula pápa (337-352) határozta meg karácsony napjának december 25-ét. A mai karácsonyi ünnepektől eltérően a középkorban hosszabb ideig tartott az ünneplés, a karácsony egyfajta lezárása volt az évnek. Mivel a munka ilyenkor szünetelt, ezért a családi ünnepek és a pihenés hónapjai ezek. Az egyház az ünnepnapokon tiltotta a munkát, persze ez alól mindig akadtak kivételek. Karácsony este együtt üldögélt a család a tűz mellett, majd együtt indultak a templomba. A karácsony előtti időszak, advent a böjt időszaka, amiben bizonyos ételek fogyasztása tilos volt (pl tojás, hús). Ez volt a bűnbánás időszaka, amikor az emberek a túlvilági dolgokra koncentráltak, misékre jártak, elmélyültek vallásukban. Emiatt is várták annyira a karácsonyi ünneplést, a bőséges lakomákat. Az advent kezdetét éjféli harangozás jelezte.

A klasszikus diós bejgli - karácsonyi receptek

A klasszikus diós bejgli - karácsonyi receptek

A bejgli egy igazi hungarikum. Főként karácsonykor, és húsvétkor szokás készíteni. Általában diós és mákos ízesítésben készül, de mostanság már új ízekkel is kísérleteznek egyesek. Most a klasszikus, hagyományos diós bejgli készítését mutatom be...Szükségünk lesz egy 200 C-os sütőre, de még ne melegítsük elő, korai lenne. Akkor kapcsoljuk be a sütőt, mikor a tojásfehérjével lekenjük a bejgliket. Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket. Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojássárgákat. Ebben az edényben keverjük simára az összetevőket. A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát. Figyelem! Ügyeljünk, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát. Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást!...

A klasszikus mézeskalács

A klasszikus mézeskalács

A sajtónak köszönhetően ma már senkinek sem újdonság, mennyit romlott az élelmiszeripar minősége az utóbb időben. Ezt a hanyatlást leginkább az olyan szezonális termékek sínylik meg, amelyekből rengeteg fogy: ilyenek a csoki-Mikulások, és persze a szaloncukrok is. Tele vannak mesterséges színezékekkel, ízfokozókkal, bevonó masszákkal, tejporral, tartósítószerrel, és még egy rakás olyasmivel, amiről az átlagos vásárló azt sem tudja, micsoda, és káros-e, vagy sem. Így már azzal sokat tehetsz az egészségedért, ha az olyan karácsonyi édességeket, amelyeket mindenképpen beszereznél, megpróbálod magad elkészíteni otthon. Ha nem sikerülhet is tökéletesen diétásra, hiszen mégiscsak édességről van szó, jobb érzés tudni, mi van abban, amit a családod elé teszel, mit lopkodnak le a karácsonyfáról. Receptjeinkből ötleteket nyerhetsz a fő karácsonyi édességek - a szaloncukor, a mézeskalács, a habcsók - tökéletesíthető elkészítéséhez. Szaloncukor házilag - Gyümölcsös-zselés szaloncukor - A klasszikus mézeskalács

Hirdetés
A legjobb karácsonyi sütemények

A legjobb karácsonyi sütemények

A történelem során az eltérő tájakon más és más szokások alakultak ki a karácsonyi készülődés illetve a nagy ünneplés kapcsán. A különböző konyhák édességeit mutatjuk most be, és egy különleges receptet is bemutatunk, amely valódi egzotikus lehet az ünnepi asztalon. Mindegy, hogy angyal, a Jézuska vagy télapó hozza az ajándékokat, éjszaka, vagy reggel, kis, vagy nagy családi körben, egy dolog azonos, a karácsonyi édesség túladagolásra minden nemzet talált megoldást. Franciaország: Bûche de Noël - Olaszország: Panettone - Nagy-Britannia: Karácsonyi puding - Németország: Stollen - USA: Pite -

A tökéletes lekváros linzer receptje

A tökéletes lekváros linzer receptje

Készíts lekváros linzert, ha édességre vágysz, mert fémdobozban több mint egy hétig is eláll, és ugyanolyan omlós marad, mintha frissen sült lenne. A lekváros linzerről valószínűleg a nagyi békebeli édessége jut eszedbe. Idézd fel az omlós aprósütemény mesés ízét, és készítsd el te magad is! A linzer igazi jolly joker, mert az alaptésztát olyan lekvárral ízesítheted, amilyet a legjobban kedvelsz, ráadásul, ha vendégeket vársz, akkor is kitűnő szolgálatot tesz. Próbáld ki receptünket, és hagyd, hogy szétolvadjon a szádban. Hidd el, ezt még a nagyi is megirigyelné!

Almás-diós rétes ( videó )

Almás-diós rétes ( videó )

Igazán hazai, és igazán kihagyhatatlan! Egyszerű, klasszikus ízek tökéletes arányban keverve mesés összhatást tudnak nyújtani, erre kiváló példa ez az almás-diós rétes. Garantáltan nem marad egy szelet sem! Játszd le magadnak a videót - lehet, hogy leegyszerűsíti az elkészítést. Nem tudom, meg kell próbálni.

Amit a halhúsról mindenképp tudnod kell!

Amit a halhúsról mindenképp tudnod kell!

A karácsonyi menü szinte kötelező fogása a hal, de azon kívül, hogy "így szokás", a halnak vallási jelentése is van, Jézus Krisztust jelképezi, bár egyesek a hal pikkelye és a pénzbőség között is párhuzamot vonnak. Hazánkban a halfogyasztás eddig sem volt túl jelentős, de az utóbbi időben vissza is esett, és inkább az ünnepek kapcsán kerül az asztalra. Heti egyszeri halfogyasztás már jelentősen csökkenti egyes megbetegedések kockázatát, érdemes hát rendszeresen beépíteni az étrendünkbe. A halfogyasztás azonban önmagában, más kockázati tényezők mellett nem jelent biztos védelmet a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben!...Változatosan! Ha eddig még nem történt meg, akkor itt az ideje, hogy túllépjünk a halászlés, rántott halas elképzeléseken. A halhúst kezeljük úgy, mint bármilyen más húst, készíthetünk belőle húskrémet, rakottat, vagdaltat stb. Létezik olyan gyártó, aki még ennél is több fantáziát látott a halhúsban és párizsit, sonkát, virslit és nyársakat készít belőle.

Aszalt gyümölcsös tea

Aszalt gyümölcsös tea

A hétköznapi teánktól kicsit eltérő de isteni ízű italt készíthettek, ha kipróbáljátok a következő receptet! Jön a hideg, havas idő, szükség lesz még a kézmelengető újdonságokra! Az aszalt gyümölcsöket felvágom, nem kell apróra de kisebb darabokra és beáztatom legalább fél órára 2 dl vízbe. Ezután 8 dl vizet felforralok, ráöntöm a teafiltert, beleteszem az áztatott gyümölcsöket és a fahéjrudat. Lefedve 15 percig pihentetem, ezután mézzel ízesítve tálalom.

Aszaltszilva-leves pörkölt dióval

Aszaltszilva-leves pörkölt dióval

Az aszalt szilvát kis darabokra vágjuk. A szegfűszeget, a fahéjat teatojásba tesszük. A diót serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítjuk, majd azonnal kiborítjuk, és összevagdaljuk. Felteszünk forrni 1 l vizet, beletesszük a cukrot, egy csipet sót, és belelógatjuk a teatojást. A borral együtt a szilvákat is a forró fűszeres vízbe tesszük, és kíméletesen főzzük 10 percen át. A keményítőt elkeverjük pici vízzel, és besűrítjük vele a levest...

Bébipulyka minden jóval töltve - karácsonyi receptek

Bébipulyka minden jóval töltve - karácsonyi receptek

A gesztenyét éles késsel bevagdossuk, 5 percre forrásban lévő vízbe dobjuk, majd még melegen megtisztítjuk. A pulyka hasüregét kibéleljük a vékonyra szeletelt szalonnával, rozmaringgal és zsályával. Kívülbelül alaposan megszórjuk a sóból, borsból és reszelt szerecsendióból készült fűszerkeverékkel. A kolbászt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, és kibélelünk vele egy tepsit. A pulykát a kolbászágyra helyezzük, megöntözzük a borral, és előmelegített sütőben, 240-250 fokon kissé megkapatjuk. Ezután csökkentjük a hőmérsékletet, alufóliával betakarjuk a tepsit, és a pulykát 3-4 óráig sütjük.

Bejgli

Bejgli

A bejgli egy igazi hungarikum. Főként karácsonykor, és húsvétkor szokás készíteni. Általában diós és mákos ízesítésben készül, de mostanság már új ízekkel is kísérleteznek egyesek. Most a klasszikus, hagyományos diós bejgli készítését mutatom be. 1. Szükségünk lesz egy 200 C-os sütőre, de még ne melegítsük elő, korai lenne. Akkor kapcsoljuk be a sütőt, mikor a tojásfehérjével lekenjük a bejgliket. 2. Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket...

Tuti menü